L'alimentació i la nutrició. Els nutrients

NUTRICIÓ: Conjunt de processos per mitjà dels quals un organisme obté matèria i l'energia necessària per elaborar la pròpia matèria i dur a terme les funcions vitals. Aquests nutrients es troben continguts als aliments. 

NUTRIENTS: Són les substàncies que contenen els aliments i que utilitzem per obtenir energia i matèria.

ALIMENTACIÓ: És l'acte conscient i voluntari pel qual els éssers vius prenem aliments.

NUTRICIÓ ≠ ALIMENTACIÓ


A) BIOMOLÈCULES ORGÀNIQUES (NUTRIENTS):

1. GLÚCIDS

  • Formades per monosacàrids (glucosa, lactosa).
  • Unió de dos monosacàrids → disacàrids (sacarosa, maltosa).
  • Unió de diversos monosacàrids → polisacàrids (midó, cel·lulosa, glucògen).
  • La principal font de glúcids són a les fruites, cereals, llegums i els tubercles.
  • Són nutrients que aporten energia principalment.

2. LÍPIDS

  • Entre ells es troben els greixos, els fosfolípids (formen membranes cel·lulars) i el colesterol.
  • Són la principal font de reserva energètica.

3. PROTEÏNES

  • Macomolècules formades per la unió d'aminoàcids.
  • Nutrients amb múltiples funcions.
  • Són els nutrients estructurals més importants.
  • Ex: hemoglobina, anticossos, enzims, col·lagen.

4. ÀCIDS NUCLEICS

  • Grans biomolècules formades per la unió de nucleòtids.
  • Porten la informació genètica (ADN i ARN).

5. VITAMINES

  • Són nutrients que el nostre organisme no els pot sintetitzar, per això n'hem de prendre en la dieta.
  • Són molt abundants en els aliments frescos (fruites).


B) BIOMOLÈCULES INORGÀNIQUES (NUTRIENTS):

1. AIGUA

  • Substància més abundant.
  • Component principal de les cèl·lules.

2. SALS MINERALS

  • Formen estructures (cobertes i esquelets).
  • Participen en la transmissió de l'impuls nerviós i contracció muscular.
By Jordi Anton Selga
Gamificació a l'assignatura de Biologia 3r d'ESO a l'escola La Salle Manresa.
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar