
L'alimentació i la nutrició. Els nutrients
NUTRICIÓ: Conjunt de processos per mitjà dels quals un
organisme obté matèria i l'energia necessària per elaborar la pròpia matèria i
dur a terme les funcions vitals. Aquests nutrients es troben continguts als
aliments.
NUTRIENTS: Són les substàncies que contenen els aliments i que utilitzem per obtenir energia i matèria.
ALIMENTACIÓ: És l'acte conscient i voluntari pel qual els éssers vius prenem aliments.
NUTRICIÓ ≠ ALIMENTACIÓ
A) BIOMOLÈCULES ORGÀNIQUES (NUTRIENTS):
1. GLÚCIDS
- Formades per monosacàrids (glucosa, lactosa).
- Unió de dos monosacàrids → disacàrids (sacarosa, maltosa).
- Unió de diversos monosacàrids → polisacàrids (midó, cel·lulosa, glucògen).
- La principal font de glúcids són a les fruites, cereals, llegums i els tubercles.
- Són nutrients que aporten energia principalment.
2. LÍPIDS
- Entre ells es troben els greixos, els fosfolípids (formen membranes cel·lulars) i el colesterol.
- Són la principal font de reserva energètica.
3. PROTEÏNES
- Macomolècules formades per la unió d'aminoàcids.
- Nutrients amb múltiples funcions.
- Són els nutrients estructurals més importants.
- Ex: hemoglobina, anticossos, enzims, col·lagen.
4. ÀCIDS NUCLEICS
- Grans biomolècules formades per la unió de nucleòtids.
- Porten la informació genètica (ADN i ARN).
5. VITAMINES
- Són nutrients que el nostre organisme no els pot sintetitzar, per això n'hem de prendre en la dieta.
- Són molt abundants en els aliments frescos (fruites).
B) BIOMOLÈCULES INORGÀNIQUES (NUTRIENTS):
1. AIGUA
- Substància més abundant.
- Component principal de les cèl·lules.
2. SALS MINERALS
- Formen estructures (cobertes i esquelets).
- Participen en la transmissió de l'impuls nerviós i contracció muscular.
